company logo

Prima pagină Activităţi Extracurriculare Activităţi educative BLACK SEA FISH FESTIVAL 2024-Concurs gastronomic internaţional
BLACK SEA FISH FESTIVAL 2024-Concurs gastronomic internaţional PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Miercuri, 25 Septembrie 2024 14:28

În perioada 14-15 septembrie 2024, Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni a participat, la Pirates Resort Mamaia, la cea de-a zecea ediţie a evenimentului ”BLACK SEA FISH FESTIVAL- FESTIVALUL PEŞTELUI DURABIL ROMÂNESC”, şi a patra ediţie desfăşurată la Pirates Resort Mamaia, manifest al consumului de peşte, al conştientizării risipei alimentare, al valorizării peştelui din Marea Neagră, Dunăre, dar şi al celui din râurile României.Echipa formată din elevele Străjeru Marina-medalie de argint şi Avasiloaie Lidia-medalie de bronz, au fost coordonate de profesor, Simona Scripcaru.

 

Bucătari emeriţi din întreaga ţară, alături de omologii lor din Grecia, Serbia, Turcia, Slovacia, Macedonia, Italia, Croaţia au pregătit bucate alese din peşte şi fructe de mare pentru a evidenţia dialogul intercultural, interprofesional şi culinar dintre cei prezenţi.

Sâmbătă, 14 septembrie, am urmărit măiestria distinselor Albarosa Zoffoli şi Marinella Ferigo într-un master class dedicat preparării pastelor precum ravioli, tagliolini, strozzapreti, ”rosa ripiena a pesce”, fagottino, cappelo di San Marco, specifice spaţiului cultural italienesc, folosind combinaţii ale făinurilor Castelana şi Semola de la ŞAPTE SPICE. Chef Radu Zărnescu împreună cu echipa sa au dat ”viaţă” pastelor într-o multitudine de combinaţii de fructe de mare şi sosuri special pregătite în faţa privitorilor pentru o desfătare culinară deosebită.

Pentru că făinurile de la ŞAPTE SPICE sunt foarte generoase din perspectiva pe care o pot oferi unei game largi de preparate, Mircea Toderaş împreună cu Chef Radu Zărnescu au prezentat mai multe tipuri de Pizza Gourmet într-un ”dialog” dintre un bucătar şi un chef! A fost, cu adevărat, ”altceva” faţă de ceea ce obişnuim să consumăm când vine vorba de pizza!

Distribuitorul Foodnova ne-a pus la dispoziţie o serie îmbelşugată de produse pentru pizza şi paste, astfel încât am fost asiguraţi de experienţa de înaltă calitate a propunerilor culinare realizate în live cooking show-urile, master class-urile evenimentului, dar şi în competiţia pentru cei mici.

Bonduelle, ca în fiecare an, a contribuit cu o diversitate de legume congelate pe care le-am descoperit surprinse în preparate delicioase, toate pregătite de bucătarii participanţi pentru a completa, dar şi pentru a augmenta trăirile senzoriale ale degustătorilor!

Dr Oetker ne-a încântat cu dulciurile prezentate, ca o adăugare necesară la finalitatea multisenzorială a îmbelşugatelor mese!

Alka şi-a asumat rolul de a bucura copiii prezenţi cu produsele lor consacrate, asigurând acestora un plus de energie!

Zeca Florian, Executive Chef-ul de la Pirates Resort s-a concentrat, împreună cu colegii săi, pe interpretările unor reţete arhaice, dându-le o înfăţişare contemporană, cum ar fi, de exemplu, ”tocana” de morun!

Chef David Ioan de la Oscar din Iaşi a uimit publicul într-o prezentare de fructe de mare ”învelite” în tempura şi panko produse în Polonia de către compania Delta-Mar, care urmează să pătrundă pe piaţa românească cu o viziune originală asupra celor două produse! Tempura şi panko demonstrează, alături de alte produse, forţa pe care o are globalizarea, respectiv aducerea mai aproape de consumatori a unor bijuterii culinare, care ne erau în urmă cu câţiva ani necunoscute, dar care se potrivesc şi spaţiului nostru culinar, dăruind o nouă înfăţişare unor preparate lăsate în uitare!

Terasa cu Ancore din Eforie Nord este recunoscută prin unicitatea sa datorată muzeului pe care-l găzduieşte, un spaţiu cultural în care tainele adâncurilor se revelează în faţa vizitatorilor prin exponate diverse, din diferite perioade, de la costume de scafandri, până la nebănuite lucruri ascunse de mare şi aduse la lumină de scafandri experimentaţi. George Voicu este bucătarul pe care îl găsiţi în spatele unor preparate inedite, interpretări mundane pe care le puteţi şi pe acestea descoperi la Terasa cu Ancore. Am fost cu toţii privilegiaţi să ne bucurăm de un live cooking show realizat de George Voicu cu peşti din Marea Neagră, o provocare la aprofundarea unor cunoştinţe legate de colectare, păstrare şi procesare a vietăţilor din mare, până ajung în farfuriile noastre!

Ilie Jeciu, reprezentantul Nemo Pro Diving, recunoscut scufundător, care se ocupă de pescuit comercial la Marea Neagră, de procesare şi colectare de peşte ne-a împărtăşit din experienţele sale, aprofundând dimensiunea cultural culinară a Mării Negre.

Prezentarea Insulei CHIOS realizată de Giorgios Christakis, vice-primarul Insulei Chios, Grecia, însărcinat cu dezvoltarea antreprenoriatului, afacerilor maritime şi turism ne-a adus mai aproape de ”ţara masticului”, de elementele de turism şi abordările gastronomice specifice insulei. Chef Evi Katsioni ne-a încântat cu preparate tradiţionale din Insula Chios, subliniind similitudinile dintre bucătăriile noastre.

Elena Pavel împreună cu Vlad Niculescu  au prezentat o gamă de produse funcţionale dedicate menţinerii frumuseţii pielii, părului şi unghiilor, Sweeteria  - Sweeteria Chic - în care au folosit, pentru prima oară în România, colagenul din pui alături de colagenul din peşte (până acum a fost exploatat doar colagenul bovin) în preparate de ciocolată, de asemenea au prezentat într-un spectacol de excepţie diverse abordări ale ciocolatei evidenţiate prin tema marină a evenimentului, într-un spectacol de neratat, desfătând deopotrivă copiii şi adulţii!

Reprezentanţii ţărilor prezente în eveniment şi-au prezentat mesele tradiţionale specifice spaţiului lor cultural, evidenţiind astfel moştenirea culturală culinară a zonei de provenienţă, cei prezenţi bucurându-se de gusturile şi savorile ”de peste mări şi ţări”, într-o degustare liberă. Turcia s-a aflat sub bagheta lui Emrah Koksal Sezgin, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Turcia, slovacii conduşi de Jan Duda, Preşedintele Euro-toques Slovacia, Chef Evi Kitsoni din Insula Chios, Grecia, echipa din Macedonia condusă de Mirko Mitrovski, Croaţia, reprezentată de Zeljko Neven Bremec, Preşedintele AKMER/SKMER, Italia reprezentată de Albarosa Zoffoli şi Marinella Ferigo, precum şi sârbii conduşi de Momcilo Conic alături de conaţionalii săi, reprezentanţi ai Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević-Niš  au creat spaţiul celei de-a treia culturi, înlesnind dialogul culturilor, valenţele interculturale, diferenţele şi similitudinile bucătăriilor lumii.

Organizaţia Euro-Toques România cu sprijinul  Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ în anul 2015 au demarat proiectul Culinariada, unicul Program Naţional de training-uri pentru elevii din învăţământul de stat de specialitate, care vine în sprijinul profesorilor pentru a întări spiritul profesional ce trebuie indus noii generaţii de viitori profesionişti ai sectorului gastronomic şi turistic sub însemnele gastronomiei sustenabile. Şi anul acesta s-a desfăşurat competiţia profesională pentru cei tineri, într-un număr fără precedent, astfel 90 de tineri însoţiţi de cadre didactice şi traineri, competitori în cursa pentru Marele Trofeu al Mării Negre, s-au aliniat la start pe data de 15 septembrie.

Juriul acestei ediţii a Culinariadei a fost compus din Jan Duda- Preşedintele Euro-toques Slovacia (Preşedintele Juriului), Momcilo Conic (căpitan de echipă de jurizare)- profesor, Serbia, Chef Mirko Mitrovski- Macedonia, Lenuţa Fotea- cadru universitar la Universitatea Şiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Chef Elena Pădurariu- proprietarul restaurantului ”Plopii fără Soţ” din Iaşi, Emrah Koksal Sezgin (căpitan de echipă de jurizare)- Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Turcia, Chef Albarosa Zoffoli- Italia, Chef Marinella Ferigo- Italia, Chef Şipoş Dorel- Târgu Mureş, Ilie Jeciu- Nemo Pro Diving, Georgiana Peruc- proprietarul brutăriei artizanale ”Pan Artisan”, Iaşi, Zeljko Neven Bremec- Preşedintele AKMER/SKMER, Croaţia, Miki Angelovski- Preşedintele Organizaţiei Umanitare Angelcinja - XOA.

Sub influenţa creativă a sloganului "The Power of The Blue Storm", juniorii proveniţi din diverse zone ale ţării şi din străinătate: Şcoala Profesională Sfânta Maria, Bucureşti , Liceul Tehnologic " Constantin Brâncuşi", Sfântu Gheorghe, Liceul Tehnologic  P.S. Aurelian, Slatina,  Liceul Dimitrie Cantemir Dărăbani, jud. Botoşani, Colegiul UCECOM ,, Spiru Haret”, Bucureşti , Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj, Bucureşti, Colegiul Tehnic ,,DINICU GOLESCU”, Bucureşti, Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni, judeţul Botoşani, Liceul Tehnologic Economic de Turism, Iaşi, Liceul Tehnologic Dobrogea Castelu, Constanţa, Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin, Constanţa, Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu Cumpăna, Constanţa, Restaurantul Colina, Bistriţa, Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă”, Techirghiol, Colegiul Tehnic ”VALTER MĂRĂCINEANU”, Bucureşti, Colegiul Comercial” Carol I”, Constanţa, Restaurantul ”Plopii fără soţ”, Iaşi, Serbia, High school " Josif Josifovski"  Gevgelija, High School " Dimitar Vlahov" – Strumica, High School " Lazar Tanev" – Skopje, Association for afirmation of young cateriers- ESCOFIER- Strumica, Slovacia, Turcia au excelat gătind, aducând şcolilor de specialitate pe care le-au reprezentat onoarea de a se număra printre cele mai bune la nivel naţional şi internaţional!

Au fost acordate 23 de medalii de aur, 51 de medalii de argint şi 16 medalii de bronz.

Toţi profesorii, mentorii au fost onoraţi cu diplome şi medalii, recunoaştere a eforturilor lor de a susţine tânăra generaţie în procesul dezvoltării personale şi profesionale.

Impresionat de implicarea activă şi a mentoratului pe care-l oferă copiilor, Mirko Mitrovski, liderul echipei culinare a Macedoniei, care a participat la mai multe activităţi organizate în ţara noastră, a formulat invitaţia de participare în cadrul competiţiei pentru tineri Tasty Strumica organizate de ”The association for affirmation of young caterers “Escoffier”, în perioada 29-30 septembrie 2024, în Strumica, North Macedonia, doamnei profesoare Ioana Stuparu de la Liceul UCECOM Spiru Haret din Bucureşti, care va participa cu elevii Stroe Murasawa Yoko Ioana Sachiko, Tiu Denisa şi Vătafu Adelin, doamnei director Ileana Florea de la Colegiul Tehnic Dinicu Golescu din Bucureşti, care a delegat pe doamnele profesoare Niculcea Valeria Larisa şi Bratu Anca Ioana de a-i însoţi pe elevii Alexandru Roberta şi Bruj Alin Mihail, elevi care s-au remarcat în Culinariada desfăşurată în cadrul Black Sea Fish Festival/Festivalul Peştelui Durabil Românesc, ediţia 2024.

Separat de competiţia culinară, pe data de 15 septembrie, au avut loc mai multe ”momente” culinare.

Comunicat de presă, dr.Iulia Drăguţ-Preşedinte A.C.E.E.A

 

 

 

Ultima actualizare în Joi, 26 Septembrie 2024 13:49 Vizualizat de : 184 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.