company logo

Prima pagină Activităţi Parteneriate Proiecte derulate sau în curs de derulare Agribusiness EVENT la Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni-activitate în cadrul proiectului Agri CULTURE Farmers
Agribusiness EVENT la Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni-activitate în cadrul proiectului Agri CULTURE Farmers PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Luni, 11 Aprilie 2022 08:50

Vineri, 8 Aprilie 2022,  la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” in sala "Alecu Ivan Ghile, dar şi online, pe platforma Google Meet a avut loc Agribusiness EVENT-intâlnire cu antreprenorii locali/regionali, activitate a proiectului  Agri CULTURE Farmers, un proiect derulat în cadrul programului educaţional naţional JA Agribusiness în Şcoală, finanţat de către Romanian-American Foundation.

Ne-am simtit onoraţi că ne-au fost alături, pentru a împărtăşi experienţa lor elevilor, antreprenori, legumicultori, horticultori, fermieri recunoscuţi la nivel local/regional : domnii: Mărinică Stredie  SC Agromec Dragalina S.A., Halaghiuc Lucian-S.C. Agricola Frugal SRL,  Saveliev Laurenţiu-Saveliev Cristina Alina, Hapeci Bogdan Constantin-Întrepridere individuală, Rauţă Felicia şi Vasile-Întreprindere individuală. Ne-am bucurat şi de prezenţa domnului Delibaş Cristian-Director Executiv Direcţia Agricolă Botoşani, a ing. Dumitriu Luminiţa, deasemeni de prezenţa dnei. Badea Alina-Inspector Şcolar Învăţămant Profesional şi Tehnic-Inspectoratul Şcolar Botoşani, iar pe online: Alex Petre- Project Manager- Junior Achievemet Romania şi Asist. univ. dr. Oana Coca Centrul de Management Proiecte Majore- Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi.  Foştii elevi, actuali studenti, au transmis emoţii pozitive celor prezenţi:  Porfireanu Cosmin, student anul I, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea "Alexandru Ioana Cuza" Iaşi, Bujor Sabina, student anul II, Facultatea de Agricultură, Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Atomei Naty, student anul III, Facultatea de Silvicultură- Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava.

In urma discuţiilor s-au desprins mesaje cheie pentru fiecare participant la intâlnire. Mediul agribusiness trebuie să sprijine liceul în eforturile noastre de a forma elevi motivaţi, companiile au ocazia să participe activ la aducerea la zi a curriculei, pornind de la realităţile pieţei muncii şi impactul noilor tehnologii. Agricultura de azi, denumită şi Agricultura 4.0, este un tip de agricultură inovativă, bazată pe noile tehnologii, care are drept scop eficientizarea procesului agricol prin softuri, aplicaţii pe mobil, drone şi utilaje moderne.

Viitorul ruralului din România depinde de prezentul educaţiei agricole. România rurală are nevoie de tineri zootehnişti şi legumicultori, de veterinari şi de fermieri. De multe ori, tinerii elevi se pregătesc să preia o afacere de familie în domeniu. În alte cazuri, firmele de producţie agricolă caută tineri calificaţi, oferind salarii competitive. Liceul nostru e potrivit nu doar pentru elevii care au pământ, iubesc animalele sau care provin din familii cu afaceri în agricultură. Aici, ei învaţă direct cum anume pot valorifica financiar aceste resurse, sau cum pot dezvolta o afacere în agricultură de la zero. Putem forma mai mulţi tineri care aleg să trăiască şi să câştige bine în mediul rural, iar asta însemnă ferme mai multe şi mai moderne, prosperitate şi deschidere mai mare a familiilor către educaţie. În România se caută tehnicieni veterinari, gastronomi, mecanici, tehnicieni din industria alimentară sau horticultori. In liceul nostru faci pasul către domenii de viitor: agroturism, agricultură ecologică, mecanică agricolă, gastronomie sau lumea vinurilor. Specializările adiacente (procesare alimentară, turism ecologic etc.) sunt uşor de conectat la piaţa muncii. În liceul nostru elevii petrec timp nu doar la clasă, şi învaţă mult din practică. De la brutărit la creşterea animalelor, de la ferma  didactică la laboratoare, elevii au parte de vizite pe teren, la ferme din regiune. Pentru cei cu rezultate bune, există şi stagii de formare profesională în străinătate prin programul Erasmus+.

Prin conectarea cu mediul de afaceri local, implementarea proiectului continuă cu activităţi tip:   traininguri cu specialişti, workshop-uri, concursuri de planuri de afaceri, jurizarea planurilor de afaceri, vizite la ferme agricole, excursie didactică.

 

Responsabil proiect, prof. Simona Scripcaru

ALBUM FOTO

 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.