CULINARIADA EDIŢIA A VI-A 2025 - ETAPA NAŢIONALĂ, ORGANIZAT DE CĂTRE LICEUL TEHNOLOGIC ALEXANDRU VLAHUŢĂ ŞENDRICENI |
![]() |
![]() |
![]() |
Scris de Marius NISTOR | |||
Miercuri, 02 Aprilie 2025 15:53 | |||
Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa naţională a Concursului naţional de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă din cadrul proiectului „Culinariada”, ediţia a VI-a, concurs cu expoziţie gastronomică-secţiunea II „Preparate tradiţionale locale şi zonale” cu participare directă a echipelor şi profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat cu Ordinul MEC Nr. 3.026 / 14.01.2025, Anexa 2, poziţia 60, în Lista proiectelor de educaţie extraşcolară naţionale şi internaţionale, fără finanţare, care se desfăşoară în România în anul şcolar 2024-2025.
Au concurat 11 judeţe: Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Iaşi, Olt, Sălaj, Suceava şi Tulcea cu 22 preparate din 14 unităţi de invăţamânt şi 17 profesori coordonatori, de la Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica" Bacău, Liceul Tehnologic "Dumitru Mangeron" Bacău, Liceul Tehnologic nr.1 Salonta, Şcoala Profesională ,,Tiberiu Morariu” Salva, Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoşani, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, Liceul Tehnologic "Vlădeasa" Huedin, Liceulul Tehnologic Hârlău, Liceul Economic ”Petre S. Aurelian” Slatina, Liceul Tehnologic Ioan Ossian Şimleul Silvaniei, Colegiul Andronic Motrescu Rădăuţi, Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava, Colegiul Economic "Delta Dunării" Tulcea. Ne-am bucurat şi de prezenţa echipei de robotică North East Dynamics a Liceului Regina Maria Dorohoi. Echipele au celebrat tradiţia culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiţia lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci şi poveşti ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generaţie în generaţie. Competiţia a fost strânsă, iar fiecare farfurie a fost o adevărată operă de artizanat culinar, în care ingredientele locale au fost folosite cu măiestrie pentru a crea gusturi de neuitat. Juriul cu expertiză culinară şi culturală a evaluat preparatele în funcţie de autenticitatea reţetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistenţă), aprecierea reţetei preparatului ca fiind specifică zonei de provenienţă, reţeta preparatului-ingrediente, mod de obţinere, povestea preparatului şi a fost format din: preşedintele juriului Chef Radu Constantin Zărnescu, Preşedintele Euro-Toques România, Şef lucrări universitar doctor inginer Anca Mihaela Gâtlan-Prodecan Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, prof. Marcel Dupu, director al Clubului Copiilor Dorohoi şi directorul Festivalului Internaţional Mugurelul, economist/administrator SC EDEN 2000 SRL Dorohoi, Adina Grosu, administrator SC G&G AGRO SRL - Popas Cucorăni Cojocaru Ilona. Ne-au onorat cu prezenţa domnul Inspector General Bogdan-Gheorghe Surciuc, inspector şcolar pentru învăţământ profesional si tehnic ISJ Botoşani dna. ing. Alina Daniela Badea, inspector şcolar educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare- prof. Gina Florentina Zală. Câştigătorii acestei ediţii a Culinariadei sunt echipele de la Liceulul Tehnologic Hârlău, jud.Iaşi pentru preparat de bază, iar la desert echipa de la Liceul Tehnologic "Dumitru Mangeron" Bacău. Toţi concurenţii au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atiudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradiţiilor culinare romaneşti, au inţeles că trebuie sa se perfecţioneze constant, că sunt o generaţie de tineri cu mult potenţial. „Eu sunt foarte fericit că se întâmplă astfel de acţiuni şi activităţi, mai ales când vorbim de zona de competiţie, pentru că, în opinia mea, competiţia, de fiecare dată va naşte performanţă, ceea ce este foarte important pentru segmentul nostru, şi mai ales, competiţia la nivel de juniori, pentru că noi trebuie să ne formăm viitorii profesionişti. Obligaţia noastră, ca organizaţie profesională este să susţinem asemenea demersuri. Altfel nu ne justificăm rolul într-o comunitate.”- a declarat preşedintele Euro – Toques România, chef Radu Zărnescu, preşedintele juriului. Sponsorii concursului au fost Consiliul Local al Comunei Şendriceni, domnul primar Dohotariu Marin, SC BISCOP WOOD prin domnul Gradinaru Dan si Pensiunea SUPERSPLENDID prin domnul Tarant Remus.
VIDEOCLIPURI
|
|||
Ultima actualizare în Miercuri, 02 Aprilie 2025 20:59 Vizualizat de : 626 ori |