company logo

Prima pagină Activităţi Extracurriculare Activităţi educative Concursul Naţional Culinariada, etapa judeţeană, organizat de către Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni
Concursul Naţional Culinariada, etapa judeţeană, organizat de către Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Joi, 20 Martie 2025 19:06

Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni, a desfăşurat joi, 20 martie 2025, etapa judeţeană  a Concursului naţional de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă din cadrul proiectului „Culinariada”, ediţia a VI-a, concurs cu expoziţie gastronomică-secţiunea II „Preparate tradiţionale locale şi zonale” cu participare directă a echipelor şi profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat cu Ordinul MEC Nr. 3.026 / 14.01.2025, Anexa 2, poziţia 60, în Lista proiectelor de educaţie extraşcolară naţionale şi internaţionale, fără finanţare, care se desfăşoară în România în anul şcolar 2024-2025.

 

A fost o   competiţie cu un caracter deosebit, în care tradiţiile culinare din diverse colţuri  ale judeţului s-au  întâlnit şi s-au întrecut într-un spectacol de arome, culori şi tehnici străvechi.

Au concurat 40 echipe,  cu 24 preparate  de bază şi 16 preparate categoria desert /dulciuri de bucătarie, coordonaţi de 32 profesori  din 10 unităţi de invaţamânt din jud. Botoşani: Liceul Regina Maria Dorohoi, Liceul Tehnologic  Bucecea,  Şcoala de Cooperaţie Botoşani,  Colegiul Economic Octav Onicescu Botoşani, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti, Liceul Tehnologic Plopenii Mari Ungureni,  Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona,  Liceul Ştefan Luchian Ştefăneşti şi Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă  Şendriceni.

Juriul  a evaluat preparatele în funcţie de autenticitatea reţetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistenţă), aprecierea reţetei preparatului ca fiind specifică zonei de provenienţă, reţeta preparatului-ingrediente, mod de obţinere, povestea preparatului şi  a fost format din: inspector şcolar pentru învăţământ profesional si tehnic ISJ Botoşani  dna. ing. Alina Daniela Badea-Preşedintele juriului, inspector şcolar educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare-prof.Gina Florentina Zală-Vicepreşedinte, economist/administrator  SC EDEN 2000 SRL Dorohoi-dna. Adina Grosu, administrator SC G&G AGRO SRL - Popas Cucorăni-dna. Cojocaru Ilona, Referent etnografie, Compartiment Artă Populară Artizanală şi Meşteşuguri Tradiţionale, Centrul  Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea  Culturii Tradiţionale Botoşani- dna. Daliana Bejan.

La categoria preparate de bază echipa câştigătoare este de la Liceul Dimitrie Cantemir Darabani,  iar la categoria desert/dulciuri de bucătarie echipa care a obţinut  locul 1 este cea de la  Colegiul Economic Octav Onicescu Botoşani.  Cele două echipe,  coordonate de câte un profesor,  vor reprezenta judeţul Botoşani la etapa naţională a concursului Culinariada,  care se va desfăşura în aprilie la Şendriceni.

Felicitări tuturor profesorilor şi elevilor, aprecieri pentru munca voastră, pentru inspiraţia pe care o oferiţi şi pentru că sunteţi adevăraţi păstrători ai tradiţiilor gastronomice româneşti.

ALBUM FOTO

 

Ultima actualizare în Joi, 20 Martie 2025 19:15 Vizualizat de : 586 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.