company logo

Prima pagină
„UNIREA NAŢIUNEA A FĂCUT-O” PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 23:27

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unirea statelor: Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

 

 

 

Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Prin propriile-i forţe, poporul român realizase Unirea şi întemeiase statul său naţional.
„Unirea naţiunea a făcut-o” avea să declare M. Kogălniceanu în 1862. Ziua de 24 ianuarie se înscria pentru totdeauna în istoria patriei ca „Ziua renaşterii naţionale”.


Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918.


Ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim paşii fermi făcuţi de strămoşii noştri pentru tot ce înseamnă astăzi România. Veacuri la rând, românii au înfruntat intemperiile istoriei, au suportat jugul asupritorilor, dar nimic şi nimeni nu le-au putut distruge ceea ce au mai sfânt, conştiinţa că sunt români pe aceste acest pământ românesc plămădit cu oasele strămoşilor noştri.


prof. Grădinariu Violeta

Ultima actualizare în Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 23:32 Vizualizat de : 6096 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.