company logo

Prima pagină
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Miercuri, 02 Decembrie 2015 10:48

Este 1 Decembrie şi este ziua noastră a tuturor, e momentul să ne bucurăm de cei dragi şi să ne gândim la viitor. Un viitor într-o ţară cu care trebuie să ne mândrim indiferent unde ne-am afla, unul în care respectul faţă de ceilalţi trebuie să primeze, unul în care se ne cinstim strămoşii şi istoria.

E ziua în care orice român trebuie să conştientizeze o dată în plus că nu doar atunci, în 1918, a fost nevoie de Unire. Fiecare zi, mai ales în ultimul sfert de secol, este o piatră de încercare pentru unitatea noastră. Nu putem schimba lucrurile în bine fără să fim uniţi. Avem nevoie să fim uniţi, iar ziua de 1 Decembrie asta trebuie să ne reamintească.
Ziua de 1 decembrie a fost stabilită ca Ziua Naţională a României în 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie si are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.
Până la această dată, Ziua Naţională a României era 23 august. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecţiei Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în 1944. Iar înainte de această dată, Ziua Naţională a României se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independenţei de stat a României, dar şi transformarea Principatelor Romane Unite în Regatul României. Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în 1918, respectiv la Proclamaţia de la Alba Iulia.
Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvaneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

 

La Mulţi ani, dragi romani! La multi ani,România! Îşi dorim să ai puterea de a ţine alături de tine toţi oamenii buni, toleranţi, înţelepţi şi integri, de a-şi reprimi acasă valorile alungate în toate zările pământului. Fă-te frumoasă, primeneşte-te, vindecă-te, ridică-te. Avem nevoie de tine!

Prof. Macovei Loredana

 

ALBUM FOTO

Ultima actualizare în Miercuri, 02 Decembrie 2015 11:03 Vizualizat de : 3686 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.