company logo

Prima pagină Activităţi Parteneriate Proiecte derulate sau în curs de derulare Stagiu de practică Erasmus+ în ITALIA-pentru elevi şi job shadowing pentru profesori ai Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Șendriceni
Stagiu de practică Erasmus+ în ITALIA-pentru elevi şi job shadowing pentru profesori ai Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Șendriceni PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Miercuri, 17 Ianuarie 2024 13:51

În perioada 27/11/-08/12/2023, 28 elevi din clasele a-X -XI-a,  liceu şi şcoală profesională: Tehnician in industria alimentară, Tehnician in gastronomie, Brutar-patiser, Ospătar-chelner, Mecanic auto şi Mecanic agricol au participat la un stagiu de pregătire practică cu organizaţia de primire CERSEO-Centro Europeo Ricerca e Sviluppo per l’Est e per l’Ovest.-Vercelli, Italia, în cadrul proiectului Erasmus+2023-1-RO01-KA121-VET-000120590, Anul 2 Acreditare  Erasmus+ 2021-1-RO01-KA120-VET-000043697.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului aduc plus valoare în experienţa profesională a participanţilor. Stagiarii şi-au imbunăţăţit competenţe profesionale atât de necesare în vederea angajării, dar şi competenţe sociale, lingvistice, interculturale, care le vor fi de ajutor, încă de la primul interviu, în vederea ocupării unui loc de muncă. Au aprofundat  cunoştinţele pe care le-au asimilat la pregătirea  teoretică, şi-au format abilităţi,  prin exemple de bune practici europene.

În perioada 27/11/2023-01/12/2023, 2 profesori de discipline tehnice au desfăşurat activităţile de job shadowing  in şcoli de profil privind abordări curriculare actuale, planificarea activităţilor de formare practică, schimb de bune practici europene la: Istituto Alberghiero Di Stato Pastore -IPSAR Gattinara, Agrarian Istitute IPSIA, CNOS FAP VERCELLI, Istituto Istruzione Superiore "Galileo Ferraris", Vercelli, dar şi in activităţi desfăşurate in companii de profil mecanică şi industrie alimentară: ITAL PROGETTI, Cantine Travaglini, compania Oryza-Trino, Acquarello-Livorno Ferraris .

Experienţa  din Italia a fost cu adevărat remarcabilă, aducând îmbunătăţiri semnificative atât la nivel profesional cât şi personal, stagiarii au avut oportunitatea de a înţelege mai profund procesele de producţie din industria orezului, vinului şi ciocolatei.  Interacţiunea directă cu mari companii a oferit o perspectivă autentică asupra măiestriei şi tradiţiilor acestor meşteşuguri. S-a observat o eficienţă remarcabilă în procesele de producţie, precum şi un angajament puternic faţă de calitate şi autenticitate. Italia a reuşit să îmbine cu eleganţă gustul rafinat cu arta autentică, oferind o perspectivă unică asupra vieţii cotidiene. Această experienţă a adus nu doar o bogată înţelegere profesională, ci şi o adâncire a conexiunii participanţilor cu diversitatea culturală. Piemont a fost oficial votată cea mai frumoasă regiune din lume, conform ghidului "Best in Travel 2019". Participanţii au admirat obiectivele turistice din oraşele: Genova, Milano, Torino, Christmas Market Recetto of Candelo.

Elevii au fost însoţiţi de prof. Scripcaru Simona-coordonator de proiect, ing. Dohotariu Dumitru Viorel-director şi prof. Calancea Mihaela.

Testimoniale participanţi stagiu şi job shadowing:

  • Denis, clasa a-X-a I

„În aceste 2 săptămâni am reuşit să văd o ţară frumoasă cu oameni înţelegători, deştepţi şi harnici. Această experienţă m-a învăţat că noi oamenii e bine să facem măcar odată o singură schimbare, să ne comportăm mai bine, să respectăm oamenii de orice culoare. Incă din clasa a 9 a de când am auzit de ERASMUS,   mi-am dorit să particip şi am reuşit să  fac stagiu in mari companii: fabrici de orez, fabrică de vin, fabrică de ciocolată, liceu de gastronomie, servire şi recepţie, liceu agricol, laboratoare, fabrică de preparea orezului în chips-uri naturale şi sănătoase, fabrică de plantarea de orez şi recoltarea lui şi exportarea lui direct ambalat. De-abia aştept să ajung acasă să le povestesc prietenilor, rudelor şi colegilor mei de această experienţă şi să le propun să încearce să participe in Erasmus."

  • Alexandra, clasa a-X-a I

„În cele două săptămâni petrecute în această ţară minunată, am descoperit nu doar peisaje impresionante, ci şi oameni înţelegători, deştepţi şi harnici. Acestă experienţă mi-a arătat că schimbările mici în comportamentul nostru pot aduce diferenţe semnificative. Respectul faţă de oameni indiferent de culoarea pielii este esenţial. Participarea la programul ERASMUS mi-a oferit şansa de a explora aspecte inedite, de la fabrici de orez, la licee agricole cu laboratoare inovatoare. Aştept cu nerăbdare să împărtăşesc aceste experienţe cu cei dragi şi să îi încurajez să încerce noi oportunităţi, Mulţumiri speciale doamnelor profesoare si domului Director, pentru sprijin şi înţelegere, şi recunoştinţă pentru doamna Geanina, care ne-a primit cu căldură, sunt recunoscătoare pentru ocazia de a descoperi lucruri noi şi a întâlni suflete bune."

  • David, clasa a-X-a F

„Această experienţă mi-a adus îmbunătăţiri atât pe plan profesional cât şi pe plan personal.Pe plan personal am învăţat să comunic  şi să mă comport mai civilizat cu oameni, chiar dacă nu vorbim aceeaşi limba şi să să respect mai mult munca celor din jur. Pe plan profesional am învăţat cum să lucrez mai ordonat, mult mai calm şi să asamblez un motor fără ajutorul unui ciocan!"

  • Marina, clasa a-XI-a J

„Această experienţă pe care am avut-o în proiectul Erasmus+ m-a făcut să înţeleg că răbdarea la locul de muncă e foarte importantă şi că prin fiecare tăietură cu cuţitul din neatenţie în bucătărie "îţi intră meseria în sânge". Participarea în acest proiect m-a făcut să descopăr moduri noi de gătit, preparate noi, cât şi oameni noi care au răbdare să te ducă pe drumul bun şi care îţi permit să pui în aplicare ce observi că fac ei! Mă bucur enorm de această experienţă şi dacă aş putea aş repeta-o din nou, dar de acum trebuie să le lăsăm şansa celor ce vor veni să descopere lucruri noi precum am descoperit noi!"

  • Andrei, clasa a-X-a B

„În aceste 2 săptâmâni am reusit sa învat lucruri minunate, ma ajutat foarte mult in calificarea mea am învăţat si experimentat multe lucruri noi cum ar fi servirea la mese, prepararea si servirea cafelelor, debarasarea meselor si multe alte lucruri interesante, aceste 2 saptămâni au fost minunate!"

  • Carlos, clasa a-XI-a G

„În acesta experienţă de 2 săptămâni în proiectul ERASMUS+ mi-a adus îmbunătăţiri atât pe plan profesional cât şi pe plan personal am învăţat sa am răbdare la locul de practică, sa port respect faţă de profesori şi de colegi, să ajut pe cei care au nevoie şi sa învăţ tehnici de bază a mecanicii, această experienţă nu o voi uita niciodată, find prima la care am participat. M-a surprins foarte mult organizarea făcută de profesori şi de doamna Geanina, de aceea rămân recunoscător organizatorilor proiectului,  domnilor profesori, ca ne-au făcut a avem o experienţă de neuitat."

  • Dragoş, clasa a-X-a I

„A fost prima dată când am luat parte la un proiect de acest gen şi pot spune că mi-a oferit o perspectivă inedită, nu numai pentru că am putut trăi  două săptămâni ca un adolescent in Italia, dar şi pentru că am cunoscut oameni noi şi am vizitat locuri senzaţionale. Competenţele pe care le-am dezvoltat la fabricile pe care le-am vizitat m-au ajutat să inţeleg mai bine câtă muncă trebuie depusă pentru un produs alimentar, după parerea noastră simplu. Cu siguranţă le voi povesti şi colegilor mei despre aceasta experienţă si ii voi indruma şi pe ei să participe intr un astfel de proiect."

  • Bianca, clasa a-XI-a K

„În aceeste două săptămâni am avut o experienţă frumoasă şi cu siguranţă de neuitat. Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc oameni frumoşi iubitori şi cu un suflet bun. Mi-a plăcut foarte mult că am vizitat diferite locuri frumoase şi am făcut fotografii. In stagiul de practică am învăţat cum se fac prăjiturile, biscuiţi, croiassante, torturile ( şi cum se decorează).etc.Le mulţumesc tare mult pentru tot sprijinul acordat, atenţia, grija şi rabdarea doamnei prof. Scripcaru Simona şi Calancea Mihaela, cât şi domnului director, Dohotariu pentru toate eforturile depuse pentru noi toţi să fim mulţumiţi fiecare împarte! Îi mulţumesc tare mult şi Doamnei Geanina, şi soţului dumneaiei, care ne-a aşteptat cu sufletul cald şi ne-a deschis uşa pentru a ne găzdui şi a ne oferit tot ce este mai bun.Am  avut o experienţă frumoasă şi în puţinul timp ce le-am petrecut în altă ţară am învăţat şi realizat multe lucruri diferite faţă de viaţa de zi cu zi."

  • Ana, clasa a-XI-a K

„În aceste două săptămâni am reuşit să văd o ţară frumoasă cu omeni dragi şi  înţelegători,deştepţi şi harnici! Acestă experienţă mia adus îmbunătăţiri atât pe plan profesional cât şi pe plan personal. Pe plan personal am învăţat să comunic şi să fiu mai deschisă cu oamenii să fiu mai calmă şi mai răbdătoare.Pe plan profesional am învăţat cum să lucrez mai ordonată şi să fiu mai deschisă cu cei din jurul meu ! Vreau să le mulţumesc profesorilor pentru răbdare,înţelegerea şi grija acordată în cele două săptămâni. Pentru mine a fost o experienţă minunată care merită încercată de toţi ceilalţi elevi!"

  • Prof. Asaftei Lidia-participant job shadowing

Am pornit spre Italia cu curiozitate, multe întrebări şi  emoţie. Ce aşteptam? Să văd cu ochii mei unde ne aflăm noi in raport cu o societatea mai avansată, cum funcţionează sistemul educaţional într-o ţară dezvoltată şi ce pot învăţa din experienţa profesorilor şi elevilor italieni.

Am găsit un sistem aşezat, un sistem în care s-a investit mult, in care regulile sunt respectate, dar mai ales am întâlnit oameni pasionaţi şi fericiţi.

M-au impresionat dotările atelierelor, faptul că ţin pasul cu tot ce apare nou pe piaţă pentru a pregăti elevii să facă faţă provocărilor viitoare. Călătoria în Vercelli m-a făcut să reflectez la importanţa educaţiei. Am văzut cum un sistem educaţional bine organizat şi bine finanţat poate contribui la dezvoltarea unei societăţi prospere.

Dar am observat de asemenea că au o cultură şi pentru trecut, pentru că  doar prin aşternerea unei temelii solide în istorie putem edifica viitorul.

Dar ce ne aseamănă? Copiii, indiferent de geografie, manifestă aceeaşi curiozitate şi dorinţă de a învăţa. Devin pasionaţi atunci când se confruntă cu noutăţi şi sunt încurajaţi să exploreze.

A oferi tinerilor oportunităţi de a explora lumea ce îi înconjoară devine un act de generozitate. Încurajaţi-i să pună întrebări, să-şi exprime curiozitatea. Imbibaţi procesul de predare cu metode inovatoare.

Este imperativ să extragem învăţăminte din experienţele pozitive ale altor ţări. Investiţia în educaţie şi adoptarea tehnologiilor moderne reprezintă paşi esenţiali pentru un sistem educaţional adaptat cerinţelor actuale.

Prin aceste schimbări, putem creea un sistem educaţional care să le ofere elevilor oportunităţile de care au nevoie pentru a avea succes în viaţă.

 

ALBUM FOTO

 

 

Ultima actualizare în Miercuri, 17 Ianuarie 2024 14:14 Vizualizat de : 1404 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.