company logo

Prima pagină Activităţi Parteneriate Proiecte derulate sau în curs de derulare MATHEU-IDENTIFICATION, MOTIVATION AND SUPPORT OF MATHEMATICAL TALENTS IN EUROPEAN SCHOOLS
MATHEU-IDENTIFICATION, MOTIVATION AND SUPPORT OF MATHEMATICAL TALENTS IN EUROPEAN SCHOOLS PDF Imprimare Email
Scris de Dumitru-Viorel DOHOTARIU   
Luni, 28 Iunie 2010 10:35

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Cadru didactic de la Grupul Școlar Al. Vlahuță Șendriceni participant la formare continuă în Cipru

 

Profesoara de matematică DOHOTARIU NICOLETA , cadru didactic la structura Școala cu clasele I-VIII Șendriceni nr. 1 a Grupului Școlar Al. Vlahuță Șendriceni , a participat în perioada 27.05.2010-03.06.2010 în cadrul PROGRAMULUI DE ÎNVĂŢARE PE TOT PARCURSUL VIEŢII, subprogramul COMENIUS la un curs de formare individuală continuă desfășurat în Cipru. Cursul, MATHEU-IDENTIFICATION, MOTIVATION AND SUPPORT OF MATHEMATICAL TALENTS IN EUROPEAN SCHOOLS, existent în catalogul de cursuri COMENIUS formare continuă, a fost organizat de EUROPEAN OFFICE OF CYPRUS ( University of Cyprus) and THALES Foundation, iar accesul la acest curs s-a materializat în urma proiectului depus în ianuarie 2010.

La cursul organizat în Cipru au participat alături de cadre didactice cu specialitatea matematică din România și profesori din Grecia, Croația, Suedia și Lituania.

Activitățile cursului au fost orientate spre analizarea flexibilităţii programelor de matematică în ţările participante cu accent pe conţinuturile de extinderi (destinate elevilor talentaţi) şi descrierea procedeelor după care elevii talentaţi sunt susţinuţi şi sprijiniţi;

Profesorul Michel Lambrou a susţinut cursul de matematică, incluzând inclusiv "picături" din Istoria matematicii, el însuşi structurânu-și cursul pentru a face o demonstraţie practică a ceea ce se numeşte metoda "ladders". Participanţii la curs au fost organizaţi în grupuri de lucru şi ateliere de lucru pentru a demonstra cum se aplică metoda "ladder" (treaptă). O "treaptă" este o secvenţă a unei situaţii problemă, în consecinţă se poate descompune o situaţie problemă ca un puzzle şi se recomandă lucrul cu elevii pornind de la simplu la complex astfel ca aceştia să fie cât mai mult încurajaţi pentru a participa).

Au fost abordate tematici diverse:

-Polinoame, istoric, tehnici, aplicaţii.

-Inducţia matematică, istoric, tehnici, metode de descoperire, metode de validarea formulelor.

-Geometrie, istoric, tehnici, discuţii şi comparaţii a unor demostraţii diferite ale teoremelor clasice din geometrie.

-Inegalităţi.

- Jocuri şi invarianţi.

Partea de psihopedagogie a fost prezentată de Prof. Michalinos Zembylas. Prelegerea sa a avut elemente care să sensibilizeze participanții despre importanţa de a depista cât mai timpuriu talentele matematice, propuneri de teste standard în acest scop, importanţa întocmirii unui portofoliu al elevului talentat şi cum se întocmeşte acest portofoliu, şi nu în ultimul rând motivarea elevilor pentru a participa la competiţii.

S-au constituit grupuri de lucru; care au avut sarcina de a căuta o definiţie a talentului în matematică şi plecând de la această definiţie să vină cu exemple concrete de la şcoala de unde-și desfăşoară activitatea, să prezinte exemple de teste folosite cu aceşti elevi, modul în care sunt îndrumați şi sprijiniți elevii, s-au făcut apoi schimburi de idei în grup şi în final schimburi de idei între grupuri. Fiecare grup a avut misiunea de a prezenta un plan cât mai amplu de identificare şi motivare a elevilor talentaţi.

Activitatea desfăşurată pe durata cursului s-a materializat în realizarea unui portofoliu personal care cuprinde: suportul de curs în limba engleză oferit de către organizatori, modele de interviuri ce pot fi aplicate elevilor, părinţilor şi profesorilor pentru identificarea talentelor şi motivarea lor, modele de teste de inteligenţă, de creativitate, metode de întocmire şi aplicare a acestor teste.

Competențele dezvoltate/dobândite la curs urmează a fi aplicate în orele cu elevii la clasă.

Pentru evaluare, fiecare participant la curs a prezentat o temă specială de matematică, din cele dezvoltate la curs sau din experienţa anterioară, dar care s-au pliat pe scopul de identificare şi motivare a elevilor talentaţi.

Prezența cadrelor didactice dintr-un număr mare de state, în aceeași perioadă la Agros, în Cipru desfășurându-se un alt curs COMENIUS, a permis stabilirea de relații de colaborare între participanți și unitățile școlare din care provin aceștia care se vor materializa în viitoare proiecte de cooperare.

Proiectul derulat la Șendriceni continuă tradiția unității în materie de cooperare internațională. În prezent Grupul Școlar Al. Vlahuță Șendriceni are în derulare un proiect Leonardo da Vinci pentru o mobilitate prin care un grup de 10 elevi și un cadru didactic vor efectua un stagiu de 3 săptămâni în Gouville Franța în luna octombrie a acestui an.

 

 

Ultima actualizare în Luni, 28 Iunie 2010 10:39 Vizualizat de : 3375 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.