company logo

Prima pagină Activităţi Parteneriate Proiecte derulate sau în curs de derulare Larg Deschideţi Poarta! – N-am venit să cerem, ci-am venit să dăm
Larg Deschideţi Poarta! – N-am venit să cerem, ci-am venit să dăm PDF Imprimare Email
Scris de Dumitru-Viorel DOHOTARIU   
Luni, 28 Iunie 2010 10:32

 

Elevii din cadrul Grupului Şcolar Al. Vlahuţă Şendriceni au participat pe 24.06.2010, ca parteneri ai fundaţiei CORONA din Iaşi, la o nouă activitate în cadrul proiectului Larg Deschideţi Poarta! – N-am venit să cerem, ci-am venit să dăm, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2004-2009 - Fondul ONG.

SCOPUL PROIECTULUI: Formarea durabilă a tinerilor din mediul rural al Regiunii N-E ca cetăţeni Informaţi, Sensibilizaţi şi Implicaţi în Monitorizarea Administraţiei Publice Locale (APL), în Consultarea populaţiei şi în Procesul de luare a deciziei la nivelul APL.

La nivelul unităţii proiectul s-a materializat în:

1. Formarea unui profesor diseminator pe termen lung cu privire la drepturi şi metode de participare cetăţenească în raport cu APL - legile transparenţei în APL.

2. Informarea prin broşuri a 200 de elevi cu privire la drepturi şi metode de participare cetăţenească în raport cu APL - legile transparenţei în APL

3. Sensibilizarea prin Seminarii a 200 de elevi cu privire la drepturi şi metode de participare cetăţenească în raport cu APL - legile transparenţei în APL

4. Participarea la un Concurs de Proiecte de Iniţiativă Civică organiyat de fundaţia CORONA din Iaşi

5. Organizarea Zilei ale Portilor Deschise la Primăria Şendriceni cu participarea a 15 cetăţeni (elevi, părinţi, profesori)

Proiectul s-a derulat în perioada martie-iunie 2010, perioadă în care s-au organizat sesiuni de pregătire pentru formarea cadrului didactic resursă, s-au organizat 10 seminarii informative pentru elevi au fost împărţite pliante şi ghiduri ale cetăţeanului.

O echipă formată din 3 elevi ai unităţii au realizat chestionare pe care le-au aplicat la peste 100 cetăţeni din comună, au monitorizat activitatea APL locale privind respectarea liberului acces la informaţiile publice şi transparenţa în actul decizional, au identificat la nivelul comunităţii problema slabului acces la informaţiile publice şi au elaborat un mic proiect cu soluţii posibile pe care autorităţile locale să-l ia în dezbatere şi eventual să-l pună în aplicare.

În data de 24 iunie elevi şi cadre didactice au organizat la primăria din localitate o vizită Ziua Porţilor Deschise, pornind de la prevederile legislative de liber acces la informaţiile de interes public, de transparenţă decizională în administraţia publică şi de participare a cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor de către administraţia publică locală. Participanţii au avut ocazia să poarte un dialog deschis cu reprezentanţii APL din localitate, cu primarul PETRICĂ NISTOR, privind implicarea cetăţenilor la viaţa comunităţii, rolul APL, modul în care se realizează liberul acces la informaţiile publice ale cetăţenilor din comună, problemele cu care se confruntă actualmente comunitatea din Şendriceni.

Proiectele depuse de echipele din cele 30 unităţi şcolare din regiune de NE implicate în proiect vor fi evaluate de fundaţia CORONA din Iaşi iar rezultatele vor fi comunicate până la 15 iulie 2010.

 

Ultima actualizare în Luni, 28 Iunie 2010 10:35 Vizualizat de : 3249 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.