Astăzi, 3 aprilie 2019, la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă" Şendriceni s-a desfăşurat pe perioada a două zile, o etapă din cadrul proiectului educaţional extra curricular de schimb de experienţă şi bune practici „Inspiraţie şi bun gust în arta culinară”, în prezenţa domnului chef Radu-Constantin Zărnescu - secretar general al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ şi a domnului coordonator Radu Căjvăneanu reprezentant al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor - Centrul Europe Direct Botoşani. Acest proiect propune educarea elevilor în ideea creării unui mediu favorabil consumului alimentar sănătos şi a menţinerii unei stări de nutriţie optime, dar şi modalităţi de prezentare a preparatelor şi expoziţie de creaţii culinare. Se doreşte educarea tuturor - părinţi, elevi, cadre didactice şi medicale, personal bucătar – în vederea realizării obişnuinţei pentru o alimentaţie sănătoasă, transpunerea în practică a obiectivelor Programului naţional de nutriţie şi sănătate, aprobat în martie 2008 de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi de Societatea de Nutriţie din România.
![](/ltavs/2018-2019/foto/20190204.jpg)
„Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă” spunea filozoful Michel de Montaigne. Alimentaţia joacă un rol foarte important în menţinerea sănătăţii de-a lungul întregii vieţi. Cercetările au evidenţiat că anumite dezechilibre nutriţionale la vârstele mici pot fi incriminate drept cauze ale întârzierii de dezvoltare intelectuală a copiilor, ale afecţiunilor metabolice şi cardiovasculare la vârsta de adult.(Stănescu Popp, 2006). Educaţia pentru sănătate este una dintre componentele educaţiei pentru societate ce reprezintă o pârghie importantă de acţiune asupra dezvoltării fizice şi psihice optime a elevilor, starea de sănătate a acestora fiind o garanţie a reuşitei tuturor demersurilor educative întreprinse în şcoală.
Instituţia organizatoare:
- Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă" Şendriceni
Echipa de coordonare a activităţii:
- Profesorii: Alupoaei Alina, Scripcaru Simona Marcela, Tomniuc Oana Florina
Membri în echipa de proiect:
- director prof. ing. Dohotariu Dumitru-Viorel
- director adjunct prof. Gheorghiescu Dorin
- profesorii: Rotariu Oana Maria, Rotariu Gheorghe, Cristian Gavriluţă, Ţuca Violeta Mihaela, Pîndariu Elena Roxana, Babliuc Tamara, Pohoaţă Mihaela, Calancea Mihaela, Nistor Marius.
Grupul ţintă: personalul didactic din învăţământul preuniversitar
- Elevi clasele IX-XII din învăţământul preuniversitar specializarea turism şi alimentaţie publică;
- Cadre didactice de specialitate şi profesori de pregătire practică
Instituţii partenere în organizarea activităţii:
- Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, reprezentată prin domnul Radu-Constantin Zărnescu;
- Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor - Centrul Europe Direct Botoşani, reprezentat de domnul coordonator Radu Căjvăneanu;
- Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, reprezentată de director Maria Tudurean
- Şcoala Profesională de Cooperaţie, Botoşani;
Locul desfăşurării activităţii:
- Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă" Şendriceni
Programul proiectului extra curricular:
I. 02.04.2019
- 08:45 - 09:00 - festivitate de deschidere, alocuţiuni ale invitaţilor (locul de desfăşurare, holul principal al şcolii);
- 09:00 - 11:00 - training realizarea de preparate specifice bufet suedez, chef Radu-Constantin Zărnescu - secretar general al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ;
- 11:00 - 11:30 - pauză;
- 11:30 - 13:30 - derularea trainingului pentru bufet suedez
- 13:30 - 14:00 - asigurarea feed-back-ului.
II. 03.04.2019
- 08:00 - 08:45 - primirea participanţilor;
- 09:00 - 11:00 - realizarea preparatelor la cald sub forma unui live cooking show;
- 11:00 - 11:30 - pauză, activităţi de informare, Centrul Europe Direct Botoşani;
- 11:30 - 13:00 - derularea creaţiilor culinare;
- 13:00 - 14:00 - Festivitatea de premiere.
VIDEOCLIPURI
|