company logo

Drumul Apei PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Miercuri, 11 Aprilie 2012 10:57

Excursie tematică Bucecea – Dorohoi. Am plecat, joi, 5.04.2012, în drumeţie, curioşi să aflăm drumul parcurs de apă de la Barajul de acumulare Bucecea până în casele locuitorilor oraşului Dorohoi şi nu numai. I-am luat cu noi şi pe boboceii din clasa a IX-a D, să le predăm ştafeta.

gsavs_drumul_apei_01
gsavs_drumul_apei_02
gsavs_drumul_apei_03
gsavs_drumul_apei_04
gsavs_drumul_apei_05
gsavs_drumul_apei_06
gsavs_drumul_apei_07
gsavs_drumul_apei_08
gsavs_drumul_apei_09
gsavs_drumul_apei_10
gsavs_drumul_apei_11
gsavs_drumul_apei_12
gsavs_drumul_apei_13
gsavs_drumul_apei_14
gsavs_drumul_apei_15
01/15 
start stop bwd fwd

A fost frumos: o generaţie la sfârşit de drum şi alta la început! Prima oprire a fost la Barajul de acumulare Bucecea unde ne-a întâmpinat domnul Andrieş Constantin care ne-a expus câteva date tehnice despre baraj, ne-a prezentat modul de funcţionare şi câteva date istorice despre el. Am aflat astfel că suprafaţa lacului este de 475 ha, are o lungime de 9,5 km şi o adâncime maximă de 9 m. Barajul a fost dat în exploatare pe 6 iunie 1976 şi de atunci alimentează cu apă mai multe localităţi din judeţul Botoşani, printre care şi municipiul Dorohoi.

După ce am văzut barajul ne-am îndreptat spre Staţia de filtrare a apei Bucecea. O staţie modernă, unde totul este automat şi de unde pleacă spre casele noastre o apă mai pură decât apa distilata, cum cu mândrie ne-a spus domnul Cocriş Adrian. Ar fi fost păcat să plecăm din Bucecea fără să vizităm Muzeul Apelor. Aici am văzut cum se alimenta în anul 1901 Tîrgul Botoşanilor. Apa subterană se capta printr-un dren cu o lungime de 12 km, aflat acum în conservare.

După vizitarea muzeului am pornit pe firul apei potabile spre Dorohoi, mulţumiţi că am văzut drumul parcurs de apă de la captare pană la robinet. Noi, elevii din clasa a XII-a D, profil Resurse naturale şi protecţia mediului, am învăţat în cei patru ani de liceu să protejăm mediul înconjurător şi să iubim natura! Am conştientizat că trebuie să luăm în serios protecţia mediului, că un mediu înconjurător sănătos e un drept important al fiecăruia, de care avem mare nevoie şi pe care trebuie să îl apărăm!

ANTON Lavinia,
clasa a XII-a D

Ultima actualizare în Miercuri, 11 Aprilie 2012 11:02 Vizualizat de : 3184 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.