company logo

EMINESCU - ULTIMUL MARE ROMANTIC PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Luni, 23 Ianuarie 2012 09:49

Eminescu este veşnic tânăr printre noi, ne învaţă să preţuim graiul viu al poporului, tradiţiile, obiceiurile şi istoria lui. În cartea lui Eminescu suntem la noi acasă, într-un tărâm fabulos, creionat de mersul cârdului de cerbi, vorbind cu codrul despre toate cele, chiar şi despre nestatornicie, codrul fiind împărat slăvit.

gsavs_eminescu_2012_01
gsavs_eminescu_2012_02
gsavs_eminescu_2012_03
gsavs_eminescu_2012_04
gsavs_eminescu_2012_05
gsavs_eminescu_2012_06
gsavs_eminescu_2012_07
gsavs_eminescu_2012_08
gsavs_eminescu_2012_09
gsavs_eminescu_2012_10
gsavs_eminescu_2012_11
01/11 
start stop bwd fwd
Aici, apa sună somnoroasă, iar izvoarele spun poveşti, lacul este încărcat cu nuferi galbeni, luna este atotştiutoare, ea lunecă pe a lumii boltă sau trece pur şi simplu peste vârfuri, fiind asemănată cu o vatră de jăratec, iar luceafărul de ziuă îşi cheamă iubita în împărăţia sa nesfârşită spre a-i anina cununi de stele în părul bălai.
Cu îndreptăţire, Tudor Vianu ajunge la o admirabilă şi tuburătoare concluzie: Fără Eminescu am fi fost altfel şi mai săraci! Eminescu este o încununare supremă a capacităţilor unui popor care a dat la iveală Mioriţa, a cântat din frunză doine de viaţă lungă, a mângâiat cosiţele blonde ale Cosânzenelor înmugurite din imagini mitopoetice.
A măsuta în aroma cuvintelor sentimentul de recunoştinţă al confraţilor întru truda condeiului este un act ce implică ţinută morală. Tudor Arghezi publica în 1963 o atât de emoţionantă Inscripţie pe amfora lui:

Păşiţi încet, cu grijă tăcută, feţii mei,
Să nu-i călcaţi nici umbra, nici florile de tei,
Cel mai chemat s-aline din toţi şi cel mai teafăr
Şi-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr.

Cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la naşterea Luceafărului  poeziei româneşti, elevii de la Grupul Şcolar Al. Vlahuţă Şendriceni (gimnaziu şi liceu)  au desfăşurat activitatea Eminescu în conştiinţa românească. Activitatea a constat în recital de poezie eminesciană, dramatizare după Scrisoarea III şi organizarea unei expoziţii de  desene ce reflectă opera lui Eminescu. Elevul Barbălată Ovidiu a făcut o prezentare a cărţilor marelui poet. Activitatea s-a făcut în colaborare cu Biblioteca Grupului Şcolar Al. Vlahuţă Şendriceni şi Biblioteca Comunală Şendriceni.
Prof. Grădinariu Violeta


 

Ultima actualizare în Luni, 23 Ianuarie 2012 09:56 Vizualizat de : 3784 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.