company logo

Nimeni nu este mai presus de lege. PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Vineri, 16 Decembrie 2011 12:21

Având în vedere că în ultimii ani a  crescut numărul elevilor care au comis cu premeditare sau neintenţionat  o faptă reprobabilă  ,se impune depistarea cauzelor care au contribuit la aceasta şi luarea măsurilor necesare pentru diminuarea numărului  şi a gravităţii acestora. Elevii trebuie să conştientizeze faptul că sunt egali în faţa legii, a autorităţilor publice, fară privilegii , fară discriminări şi răspund pentru faptele lor. Joi 15 .12.2011 în cadrul proiectului ,, Nimeni nu este mai presus de lege’’ un grup de 12 elevi de la Grupul Şcolar Alexandru Vlahuţă Şendriceni însoţiţi de domnii profesori Bunduc Tudor ,Rotaru Gheorghe ,Grigoraş Daniela au participat la o acţiune educativă realizată în colaborare cu Penitenciarul Botoşani.
Obiectivele proiectului au fost:

  • Conştientizarea faptului că orice persoană care încalcă legea va suporta consecinţele.
  • Prevenirea apariţiei delicvenţei  în rândul minorilor şi tinerilor.
  • Schimbarea mentalităţii acelor persoane care au comis cu premeditare sau neintenţionat o faptă pedepsită de lege.
  • Creşterea gradului de conştientizare a tinerilor privind cauzele ,condiţiile favorizante factorii de risc,consecinţele juridice  şi sociale ale infracţiunilor.
  • Să propagăm în rândul tinerilor a unui alt mod de gândire ,o altă atitudine faţă de cei din jur care încalcă legea
  • Reducerea stigmatizării de către societate a persoanelor care au fost condamnate la închisoare
  • Formarea  unei atitudini de responsabilitate în rândul elevilor
  • Reducerea numărului de încălcări ale legii săvârşite de elevi


Cu aceasta ocazie, elevii au avut posibilitatea sa afle o serie de lucruri referitoare la viaţa de zi cu zi a persoanelor private de libertate, informaţii despre regulamentul de ordine interioară ,au  stat de vorbă cu persoane private de libertate  şi au avut ocazia să înveţe din greşelile altora. Activităţile desfăşurate au avut ca scop responsabilizarea elevilor care alături  de şcoală ,familie si justitie, trebuie să prevină savârşirea unor abateri.. Această vizită în penitenciar a făcut mai mult de cât orice documentar,film sau dezbatere realizată în sala de clasă. Elevii au descoperit că penitenciarul nu este numai un loc unde persoanele care au încălcat legea îşi execută pedeapsa ci şi un loc unde se începe reeducarea deţinuţilor pentru reintegrarea în societate prin metode alternative bazate pe consiliere psihologică ,pictură şi grafică.

prof. Tudor BUNDUC


Ultima actualizare în Vineri, 16 Decembrie 2011 12:26 Vizualizat de : 3621 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.