company logo

Prima pagină Activităţi Extracurriculare Activităţi educative CULINARIADA la Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni, CONCURS REGIONAL, EDIŢIA a-V-a, 2024
CULINARIADA la Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni, CONCURS REGIONAL, EDIŢIA a-V-a, 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Luni, 08 Aprilie 2024 09:50

La Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni" a continuat seria evenimentelor gastronomice, marţi, 2 aprilie 2024,  prin  Concursul cu expoziţie gastronomică -secţiunea II „Preparate tradiţionale locale şi zonale”, în cadrul CONCURSULUI REGIONAL de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă "CULINARIADA" EDIŢIA a-V-a înscris în Calendarul Activităţilor Regionale si Interjudeţene, an şcolar 2023-2024, aprobat ME, Anexa 3 la OME nr.3468/29.01.2024, poziţia 223,cu participare directă  a echipelor si profesorilor coordonatori.

Ediţia  a-V-a a reunit in concurs  80 echipe, cu preparate de bază/fel principal şi preparate dulci, echipe coordonate de 45  profesori din 18 licee şi colegii, din judeţele: Bacău, Botoşani, Constanţa, Iaşi, Tulcea şi Suceava. Unităţile şcolare prezente în concurs au fost: Liceul "Regina Maria" Dorohoi, Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârşova, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iaşi, Liceul Tehnologic Hârlău, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic "Grigore Antipa" Bacău, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti, Colegiul „Andronic Motrescu" Rădăuţi, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Colegiul Economic „Delta Dunării" Tulcea, Liceul Tehnologic Agricol „Nicolae Cornăţeanu" Tulcea, Liceul Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona, Liceul Tehnologic Bucecea şi Liceul Tehnologic ,,Alexandru Vlahuţă", Şendriceni.

Competiţia a fost strânsă,  juriul a apreciat preparatele din punct de vedere vizual şi olfactiv (prezentare apetisantă, aranjare curată, ordonată, aprecierea mirosului, volumului, culorii) oferind 25 puncte; alte 50 puncte pentru aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistenţă, textură) şi 25 puncte  pentru aprecierea reţetei preparatului ca fiind specifică zonei de provenienţă.

Juriul a fost format din:  dr. Iulia Drăguţ, Preşedinte al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ-A.C.E.E.A-preşedintele juriului, ing. Alina Badea, Inspector şcolar pentru învăţământ profesional si tehnic -ISJ Botoşani, prof. dr. ing.Mircea Oroian, Decan-Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava-Universitatea „Ştefan cel Mare”, ing.Cristian Delibaş-Director executiv- Direcţia Agricolă  Botoşani.

La categoria preparate de bază câştigătoare au fost preparatele:  Scrumbie la grătar-Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârşova, Iepure de Bucovina al elevilor de la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava;  urmate de Sarmalele in dovleac de la Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti.

La categoria preparate dulci, câştigatori au fost echipele care au pregătit: Plăcintă cu sfeclă de zahăr- Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti, urmate de  Papanaşii  cu dulceaţă de afine- Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni şi Prăjitura de post cu foi din bulion si cremă de zahăr ars a Liceului Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni.

Toţi concurenţii  au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atiudine profesionistă, dar mai ales  apreciere a tradiţiilor culinare romaneşti, au inţeles că trebuie să se perfecţioneze constant, că sunt o generaţie de tineri cu mult potenţial: "Copii frumoşi, dascăli dedicaţi, reţete de mult uitate interpretate cu dibăcie, dar şi cu pasiune sunt câteva dintre aspectele care-mi vor rămâne întipărite în suflet! Mulţumesc întregului corp didactic de la Liceul Alexandru Vlahuţă din Şendriceni! Culinariada este un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ încă din 2015 la iniţiativa lui Radu Zărnescu şi este un brand înregistrat la OSIM. De cinci ani, în urma protocolului semnat cu Liceul "Alexandru Vlahuţă" din Şendriceni, ne bucurăm de o nouă perspectivă a demersului nostru educativ, cel aplecat înspre tradiţia în dialogul său cu modernitatea, copiilor să le fie mai uşor să înţeleagă de unde pleacă povestea patrimoniului cultural culinar şi încotro se îndreaptă aceasta! Declar că, la Şendriceni, Culinariada este pe mâini bune, destoinice şi responsabile!" a declarat preşedintele A.C.E.E.A dr.Iulia Drăguţ, preşedintele juriului.

Mulţumim partenerilor noştri, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Abatorro şi Băcănia Boierească pentru că au făcut posibilă premierea concurenţilor cu medalii, cupe şi diplome  şi sponsorilor: SC. PRO CASA-domnului Marius Rotaru, SC. SPICUL 2 SRL Dorohoi, Florăria Casa Iulia, Florăria Piccolo Paradiso, Florăria Belle Bouquet, doamnei Ţuca Dana.

 

ALBUM FOTO

 

 

 

 

 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.