Workshop susţinut de Dr. Iulia Drăguţ la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni |
Scris de Marius NISTOR | |||
Vineri, 05 Aprilie 2024 14:07 | |||
Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni, a inceput seria evenimentelor gastronomice prin organizarea luni, 1 aprilie 2024, a Workshop-ului „Importanţa educaţiei gastronomice în formarea noii generaţii de specialişti în domeniul HORECA” invitat special- Dr. Iulia Drăguţ, Preşedinte al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ-A.C.E.E.A, Georgiana Păstrăv-Băcănia Boierească, Mirela Nechita- Dolheştii Mici, promovarea Văii Şomuzului şi Claudiu Moroşan-chef A.C.E.E.A.
A fost un dialog deschis pe marginea conceptelor pe care dr. Iulia Drăguţ le-a arătat încă din 2021 în Manualul de Educaţie Gastronomică despre bucătăria tradiţională românească. S-a discutat despre posibile perspective asupra bucătăriei tradiţionale care, ca orice altă bucătărie din lumea largă, şi cea românească se supune aceloraşi cutume, adică unui lung şir de obiceiuri şi practici rafinate şi transformate graţie întâlnirilor culturale. Elevii au inţeles ce înseamnă, de fapt, bucătăria autohtonă. Bucătăria unui popor devine autentică şi aparţinătoare acestuia datorită produsului local. Spaţiul geografic ne ajută într-o foarte mare măsură să determinăm autenticitatea unei reţete, a unei cutume. Invitaţii au prezentat activităţile pe care le întreprind în promovarea obiceiurilor culinare şi produselor locale din Bucovina şi au pregătit bucate tradiţionale pe care le-au oferit invitaţilor spre degustare. Au participat elevi si profesori din 6 unităţi de învaţamânt care au avut parte de o experienţă profesională unică, descoperind că în România rurală, bucătarii celebri ar trebui să transmită în lumea largă o imagine valoroasă a ţării noastre. „Bucătăria nouă”, regională, reprezintă o întoarcere a bucătarilor la bucătăria populară, regională. Astfel, dezvoltarea patrimoniului este cu adevărat o preocupare colectivă. Un număr mare de comunităţi îl revendică, îl apără şi îl laudă, considerându-l ca o sursă de venit, o etichetă şi un instrument pentru dezvoltarea locală. Colegiile şi liceele participante la workshop au fost: Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iaşi, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti, Liceul Tehnologic "Ştefan cel Mare şi Sfânt" Vorona, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.
https://sites.google.com/ltavs.ro/culinariada/galerie/2024
|
|||
Ultima actualizare în Vineri, 05 Aprilie 2024 14:13 Vizualizat de : 917 ori |