Scris de Marius NISTOR
|
Luni, 03 Decembrie 2012 10:35 |
Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor din graniţele vechii Dacii antice, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 şi Ziua Naţională a României.
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc dupa ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea). La Adunarea Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi alţi 100.000 de români veniţi să susţină decizia de formare a României Mari. Cel care a deschis lucrarile a fost Gheorghe Pop de Basesti, după el luând cuvântul Vasile Goldiş, care a proclamat unirea într-un singur stat a tuturor românilor. În Rezoluţia Unirii s-a specificat instituirea unui regim democratic în România, chiar a doua zi fiind alese, cu titlu interimar, forurile de conducere în stat. După înlăturarea regimului comunist, autorităţile române au stabilit ca zi naţională a ţării data de 1 decembrie.
De Ziua Naţională a României 1.12 2012 au participat, cu emoţie şi bucurie, profesori şi elevi ai Liceului Tehnologic,,Al. Vlahuţă” Şendriceni la festivitatea organizată de Primăria Municipiului Dorohoi, aducând un omagiu prin depunerea unei coronae de flori, celor care au format România Mare.
director, Tudor BUNDUC
|
Ultima actualizare în Luni, 03 Decembrie 2012 10:47
Vizualizat de : 3149 ori
|